Musik via datorn

3630661-woman-lying-on-floor-with-notebook-enjoying-music

Musiklyssning via datorn är i dag en mycket känd och utnyttjad teknik. Det finna naturligtvis många förklaringar, till det, men den viktigaste är nog tillkomsten av program för strömmande musiknedladdning.

Det största programmet är det svenskutvecklade Spotify, som i dag har över 40 miljoner användare. I Spotifys databaser finns enorma mängder musik, och användaren kan sannolikt hitta det mesta, oberoende av musiksmak. Spotify finns både i gratisversion med reklaminslag och betalversioner utan. Spotify betalar skivbolag och artister, det är alltså ingen ”piratnedladdning”.

Fördelen med dessa tjänster med strömmande musik är att man lätt kan plocka ut enskilda spår från en skiva, skapa egna spellistor, dela spellistor med andra.

Många mindre etablerade musiker och grupper lägger ut musik på YouTube, och många stjärnor har tänts den vägen.

Kvaliteten på strömmad musik beror på vilket filformat tjänsten använder men får nog betecknas som hygglig.

En annan del i förbättringen är att ljudkortet i en modern dator har riktigt bra data, och inför inte någon stor försämring. Den vanligen svagaste länken i kedjan är oftast högtalarna. De inbyggda högtalarna i en laptop är egentligen inte så bra. Nu kan man relativt billigt skaffa ett set med två diskanthögtalare och en bashögtalare som höjer kvaliteten betydligt.