Musikalfilmer

shutterstock_208874083Filmer och musik har länge varit i harmoni med varandra, det finns många framgångsrika musikaler genom tiderna, en del började på scenen och andra så sig begynnelse i filmmanuset.

Sound of Music

Sound of Music är en adaption av musikalen med samma namn av Rodgers och Hammerstein. Musikalen kom ut 1959 och filmen gjordes sex år senare i 1965. Handlingen är något som är känt av de flesta idag, den är löst baserad på verkliga händelser och fokuserar på Maria från Österrike som vill bli nunna men passar aldrig riktigt in i klosterlivet. Istället skickas hon i väg för att vara barnflicka för Georg von Trapp och hans sju barn.

Mamma Mia!

25 år efter ABBAs vinst  i Eurovision Song Constest 1974 hade musikalen Mammi Mia premiär i London, exakt på datumet. Musiken och texterna är såklart från Benny Andersson och Björn Ulvaeus själva. Filmen kom ut   nio år efter musikalen, 2008. Musikalen går fortfarande att se på scenen för de som önskar. Handlingen tar plats på en liten ö utanför Grekland där Sophie ska gifta sig och hennes stora dröm är att hennes far ska kunna lämna bort henne vid ceremonin, men hon har aldrig träffat honom. Så hon smygläser sin mors dagbok och hittar tre personer som skulle kunna vara hennes far, varpå hon bjuder in alla tre till bröllopet i hopp om att en av dem är rätt man.

Sweeny Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Historien har sett ett flertal adaptioner, den första filmen kom ut 1928, den andra 1936, och en tredje film där Jhonny Depp spelar rollen som Sweeny Todd kom ut 2007. Mellan den andra och tredje filmen gjorde även Stephen Sondheim och Hugh Wheeler en musikal av historien och vann en Tony för den. Den senaste filmen är en adaption av denna musikal och kom från den makabra Tim Burton. Sweeny Todd såg först dagens ljus 1846 i den viktorianska tidskriften Penny Dreadful,