Hur går man tillväga för att klä sig som James Bond?

De flesta har ju sett James Bond och särskilt hur han går klädd. Det är inte enbart självförtroendet som gestaltar agenten James Bond utan specifikt kläderna: den stilfulla och eleganta kostymen, de fina klockorna och skorna, och självklart drinken som alltid finns i hans hand: hans älskade martini.

Ian Fleming skapade – förmodligen helt oavsiktligt – en modeikon i agenten, vilket sedan Hollywoodfilmerna förstärkte. Vill du klä dig som James Bond har du redan tagit första steget mot en klanderfri stil.

När det gäller skjortor så är modellen du ska välja en skjorta slim fit om du vill klä sig som James Bond. Oftast klär han sig i vita skjortor vilket också fungerar i de flesta tillfällena i vardagen. Den vita skjortan matchar du med en skräddarsydd kostym och med en passande slips. Svart, grått eller kritstrecksrandigt passar alla bra. För mindre formella tillfällen kan du välja en tröja i kashmir, och över den (eller kostymen) bär du helst en dubbelknäppt överrock i svart.

När du vill klä dig som James Bond så är helheten väldigt viktig eftersom tanken är att han ska utstråla manlighet, självsäkerhet och effektivitet på samma gång. Han har rätt att döda och han arbetar under enorm press som hemlig agent åt den brittiska underrättelsetjänsten vilket också medför att han alltid har krav på sig att representera Storbritannien på det bästa möjliga sättet även om han hamnar i slagsmål och blir beskjuten i tid och otid. Det är också detta som är charmen med James Bond, att han har förmågan att hålla huvudet kallt även vid de mest extrema situationer.

Man behöver dock inte vara en hemlig agent för att klä sig stilfullt, och det är också det som är poängen med att klä sig som agent Bond. Det positiva är att många kommer att märka vem du gestaltar, även om det kanske sker subtilt. Experimentera med några plagg och titta på några exempelbilder av James Bond så att du får en referens att gå efter. Filmaffischer eller bilder på nätet duger gott och väl får att bilda dig en uppfattning om stilen för att sedan tillämpa den i verkligheten.