Stora regissörer

Genom filmhistorien har det funnits en rad stora regissörer, som till exempel Alfred Hitchkock, Francis Ford Coppola, Tim Burton, Steven Spielberg, Quentin Tarantino och Paul Thomas Anderson, ja, listan kan göras lång.

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock föddes i norra London den 13 augusti 1899 och började tidigt intressera sig för film. Hans första ”gig” inom filmindustrin kom när han var 20 år gammal då han textade skyltar till olika stumfilmer.Hans första film, ”Number 13”, gjorde han år 1922, dock existerar inga kända kopior. Den första filmen i det som senare kom att bli känd som ”Hitchkock-stilen” var ”The Lodger” från år 1927.1939 kom han till Hollywood och det var också nu som de stora framgångarna kom med klassiska filmer som ”Repet”, ”Fåglarna”, ”Studie i brott” och ”Psycho”. Trots att Hitchcock tillhör en av historiens största regissörer lyckades han aldrig vinna någon Oscar.

Tim Burton

Den amerikanske regissören Tim Burton tillhör definitivt en av de största moderna regissörerna. Bland annat har han blivit hyllad för de filmmusikaler han gjort som till exempel ”Sweeney Todd”, som kom 2007.Burton samarbetar ofta med skådespelaren Johnny Depp, vilken medverkat i en rad av Burtons filmer, som till exempel ”Edward Scissorhands”, ”Sleepy Hollow”, ”Kalle och chokladfabriken” och ”Alice i underlandet”.

Quentin Tarantino

Den amerikanske regissören Quentin Tarantino har blivit känd för sina filmer som alla präglas av en mycket säregen stil. Tarantinos filmer kännetecknas ofta av en hel del blodigt våld som blandas med svart humor och ofta överraskande vändningar.Hans mest kända film är troligtvis ”Pulp Fiction” från 1994 som bland annat vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.Några andra kända Tarantino-filmer inkluderar bland annat ”Reservoir Dogs”, ”Kill Bill” samt ”Inglourious Basterds”.