Stora svenska musikproducenter

3650445-hand-setting-the-sound

Sverige har en lång tradition som ett land med mycket framgångsrika musikproducenter. Om man tar med Sveriges folkmängd i beräkningen är Sverige sannolikt det mest framgångsrika landet.

Ganska få producenter har det som sin enda sysselsättning, utan ofta har de en egen musikkarriär eller ägnar sig åt närliggande uppdrag.

Ett exempel han vara Andreas Carlsson, som är producent för bland annat Britney Spears, Backstreet Boys och Katy Perry. Han har en egen sångkarriär, startat en skola för musik, Acadamy of Music and Business, varit medlem i Idol-juryn och mycket annat. Hans kollega i Idol-jury, Anders Bagge, är ett annat exempel på musikaliska mångsysslare som bland mycket annat producerar.
Christer Björkman, artistansvarig på Melodifestivalen, fungerar ju i den rollen också som ett slags producent.

Nadir Khayat, som kallar sig RedOne, föddes i Marocko men flyttade till Sverige som ung. Han har producerat storheter som Jennifer Lopez och stått för några av de största framgångarna för Lady Gaga. Han är även låtskrivare med två Grammys. Han bor numera i USA och arbetar med flera av de största namnen.

Karl Martin Sandberg är känd under namnet Max Martin. Han är även låtskrivare, men som producent har han producerat åt mycket kända namn, som Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi och många andra.