Har du eller någon i din närhet fått småbarn efter 2008 vet du vilka Babblarna är, de är ett Youtube-fenomen som tagit Sveriges barnaskara med storm. Det som är fantastiskt är dess popularitet med 170 miljoner visningar på YouTube, trots att Babblarna endast består av 3 musikvideos.
Populärt bland barnen
Babblarna är föräldrarnas lösning när de behöver få lite lugn och ro. Visst, de kan låtarna ut och in och börjar avsky ljudet, men det är en gudagåva när du behöver få sitta still i 10 sekunder och hämta andan. Det är också en hjälpreda i bilen när barnen börjar bli uttråkade eller när de inte kan somna i barnvagnen. Babblarna finns till och med som barnkalastema i välkända kalasbutiker och det börjar komma ut långfilmer! Babblarna har räddat många föräldrar så frågan är ju: vad är det som barn älskar så med dessa animerade figurer?
Babblarnas skapare
Babblarna skapades av Anneli Tisell som är formgivare, men själva idén och grunden kommer från en utbildad specialpedagog och fonetiker som heter Irène Johansson. Irene har använt figurerna för språkträning och utvecklat dem sedan 70-talet. Som bollplank har hon använt sin egen son Nils som föddes med Downs Syndrom och därmed behöver specialträning. När inget av materialet som fanns på den tiden kändes roligt eller spännande för ett barn, började hon designa nya hjälpmedel. Det utvecklades till att alla figurer fick egna färger, former och röster.
Barnen älskar Babblarna
Den huvudsakliga anledningen varför barnen älskar Babblarna är starka färger, småbarn älskar starka kontraster eftersom de ser dem bättre samt upprepningarna. Barn lär sig lättare om samma sak händer om och om igen, det är ganska skönt när allt i vardagen inte är nytt hela tiden. Det är lättsamt med dessa små, sjungande och färgglada figurerna så är dom ett pedagogiskt verktyg som faktiskt lär våra barn något. Nya sinnen stimuleras hos barnen och de kan sitta länge och titta på detta.